Zákányi Zrínyi Miklós Általános Iskola

kezdőlap
FigyelmeztetésIdegen nyelvi mérés 2021 beiratkozásÁltalános iskolai beíratás hittan Hit és erkölcstan digitális tanrend Digitális tanrend covid COVID-19 pályaválasztás 2020Pályaválasztás 2020/2021 hírek Hírek Kréta napló Elektronikus napló e-ügyintézés e-ügyintézés intézményvezetői pályázatok Intézményvezetői pályázatok facebook Iskolánk a facebookon dokumentumok Iskolai dokumentumok tananyag tananyag levelezés Levelezésjolliz Legrád és Zákány galéria Képgaléria fenntartó Fenntartó

Számítógépes vírusok
Fogalma:

A vírusok önmaguk sokszorozására és terjesztésére képes kisméretű számítógépes szoftverek, a felhasználók számára nem láthatók. Információszerzés, kártétel, vagy esetleg teljesen ártalmatlan üzenet küldése a céljuk.

Típusai:

Ø  Boot vírusok:
A lemezegységek bootszektorában tanyáznak, és amennyiben erről a lemezről történik a bootolás, beköltözik a memóriába, és a továbbiakban minden elérhető lemez boot szektorát megfertőzi, bemásolja magát.

Ø  File vírusok:
A futtatható állományokhoz ( exe, com kiterjesztésűek) fűzik hozzá magukat. Amennyiben elindítjuk ezt az állományt, bekerül a memóriába, és minden továbbiakban elindított állományt megfertőz.

Ø  Makró vírusok:
Az Office csomag állományait képes fertőzni, Word, Excel, Powerpoint és Acces adatállományokba írja be magát, az úgynevezett makró utasítások segítségével. Az utóbbi évben a felfedezett vírusok 90 %-a makró vírus volt.

Ø  E-mail vírusok:
Léteznek olyan vírusok, amelyek e-mail útján terjednek, vagy a csatolt állományon keresztül, vagy újabban elég a levelet elolvasni

Ø  Férgek:
önállóan, önmaga igen sok példányban történő sokszorozásával terjed. Legsikeresebb férgek e-mail-ben csatolt állományként, illetve különböző rendszerek sebezhetőségeit kihasználva fertőznek és terjednek.

Ø  Trójai programok: magukat hasznos programnak álcázó kártevők.

Működésük időszakai:

1.      Szaporodás
A vírusprogram képes önmagát másolni, reprodukálni. ( Kivéve a trójai faló típusú vírusok.) A vírusokat elhelyezkedésük, szaporodásuk szerint csoportosítjuk.

2.      Lappangás
A vírusok egy meghatározott feltételig rejtve maradnak, hogy sok számítógépen el tudjanak szaporodni. A lappangási időszakban csak szaporodnak.

3.      Aktivizálódás
Egy bizonyos feltétel teljesülése esetén a vírus aktivizálódik, ami lehet egy bizonyos számú másolat, vagy az év bizonyos napja, speciális billentyűkombináció, vagy 1001 egyéb feltétel. Ekkor a vírus vagy jóindulatú, vagy nem. Ha jóindulatú, akkor csak felhívja magára a figyelmet, de nem töröl semmilyen adatot a lemezekről, ha rosszindulatú, akkor általában törli, vagy elérhetetlenné teszi winchesterek tartalmát.

Védekezés a vírusokkal szemben:

·         Használjunk vírusellenőrző és -irtó programokat. Rendszeresen (hetente) frissítsük a vírusirtó program vírus-adatbázisát, hogy a legújabb támadási formákkal szemben is védettek maradjunk.

·         Óvakodjunk az idegen számítógépből származó vagy kétes eredetű programoktól, melyek általában mágneslemezen vagy más adathordozón bekerülhetnek saját gépünkbe, ezek futtatásától.

·         Csak megbízható forrásból származó szoftvereket használjunk

Vírusirtó programok: NOD32, Norton, Avast, AVG, Panda, McAfee…
A honlapot készítette: Böndicz János
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!